Főoldal
Fotózásról A-Z-ig
Fotós felszerelés
Képgaléria
Szolgáltatások
Hasznos Linkek
                                                      
Elérhetőségek
Menü: Fotózásról A-Z-ig
Menü: Fotózásról A-Z-ig
Fórrások
Fórrások
Web-oldalak:
Könyvek:
Fotózás a gyakorlatban
Fotózás a gyakorlatban

Tisztítás: gépek, szenzor és objektív


A fotósok nagy ellensége a pór, mert akár mennyire is védjük gépűnket előbb utóbb meg kell tisztítani (tisztíttatni). A kompakt és bridge gép tulajdonosoknak inkább csak külső tisztítást kell végezniük, de itt is óvatosan kell bánni az optika lencséjének tisztításával. Viszont a tükörreflexes gép tulajdonosoknak, már nehezebb a dolguk, mert néha a tüköraknán belülre is kell nyúlni, és az érzékelőt is meg kell tisztítani. Saját magunk csak akkor tisztítsuk, ha már a garancia lejárt és értünk is hozzá, mert ez a kényes művelet, bizonyos fokú gyakorlottságot kíván. És ha a jótállás előtt hozzányúlunk az érzékelőhöz az a garancia elvesztésével is járhat.

A tisztításban én sem vagyok profi, csak a saját DSLR gépemen (Canon350d) tudom bemutatni, lépésről lépésre. Az elméletben sokat segített egy két tankönyv és internetes folyóirat. Ezek tematikáját követve, az első fejezetben a váz és más felszerelési tárgyak tisztításról olvashatsz, utána a kényes részek kerülnek tisztításra (szenzor és objektív), amikhez csak akkor nyúlunk, ha muszáj.


Tisztítás 1. Gépek

Kezdjük azzal hogy mi van ha por kerül a frontlencsére, vagy ha véletlenül hozzáértünk, mert ugye akkor ujjlenyomatos lesz. Hogyan lehet megelőzni a bajt, vagy elhárítani azt, ha már megtörtént?
A tapasztalat szerint a mai szervizekben az elvégzett tisztítás minősége néha jó, máskor meg erősen kifogásolható. Csak egy biztos: drága. Azt hiszem, akkor érdemes megkockáztatni, hogy "szakértő" kezek végezzék a munkát, ha valóban lehetetlen a felszerelést kipucolni szétszedés nélkül. A többi esetben nyugodtan álljunk neki mi magunk.

 
Megfelelő anyagokkal és eszközökkel még véletlenül sem fogunk kárt okozni. Az igényesebb gyártók saját összeállítású tisztítókészletet kínálnak kameráikhoz. Az ilyenekben meg lehet bízni. Az objektív és különösen a CCD tisztítása körül sokféle mítosz kering, pedig alapvetően egyszerű, egy kis gyakorlattal ez is könnyen elvégezhető. Persze 100 százalékosan tiszta szenzor és objektív nem létezik. Ne is reméljük, hogy sikerül elérni a tökéletes tisztaság eszményi állapotát. Egy-két szösz, porszem mindig maradni fog.


Tartsd tisztán a felszerelést!

A kosz először kívül telepszik meg a vázon, aztán a tüköraknában. Exponáláskor a tükör felcsapódása és a zár kinyílása után a légáramlás vagy a rázkódás hatására kerül a CCD-re. Az itt megtapadó szemcsék apró fekete maszatokat okoznak, ha szűk rekesszel fényképezünk. Az objektív lencséire lerakódott porszemek nem okoznak ilyen foltokat, csak szórják a fényt, és lágyítják a képet. Itt is jellemző, hogy a porszemek zöme előbb a tubus külső felületén telepszik meg, s onnan jut az objektívbe. Nemcsak a frontlencse eleje lehet poros, a belső üvegfelületek is. Sok objektív hosszúsága változik élességállítás közben. Ezeknél a mozgó rész úgy viselkedik, mint egy dugattyú. Amikor a tubus összehúzódik, kinyomja a levegőt az objektív belsejéből. Aztán amikor megnyúlik, beszívja a hézagokon a porszemekkel együtt. A belső lencsefelületeken megtelepedett szemcsék eltávolítása házilagos módszerekkel reménytelen. Meg kell előzni a bajt!

A gépváz és az objektív szennyeződésének fő forrása a táskában felgyűlő kosz és a környezetben szálló por. Az utóbbitól elég nehéz megvédeni a felszerelésünket, de a váz és a táska tisztán tartása egyszerű dolog. Kiadósabb terepi fotózás után ne legyünk restek kipakolni az egész szett-táskát, és kiporszívózni. A cipzárok mentén, a résekben rengeteg piszok tud összegyűlni. Magától értetődő, hogy az eszközöket zárt szekrényben kell tárolni. Tokokat, esetleg antisztatikus védőzacskót se restelljünk használni.

Szokás az objektívre egy UV-szűrőt csavarni a frontlencse védelmére. Fotós körökben megoszló a vélemény erről a dologról. Vannak, akik esküsznek rá, hogy szükséges így védeni a lencsét a karcoktól. Mások úgy gondolják, hogy a fény útjába helyezett extra üvegfelület rontja a képminőséget, becsillanást, sőt életlenséget okozhat. Nos, a jobb minőségű UV-szűrőkön van bevonat, amely valamelyest csökkenti a becsillanás veszélyét, de ezen kívül a szűrőnek nem sok hatása van. A modern objektívek nagyon kemény üvegből készülnek, alig lehet megkarcolni őket. Tehát a védőszűrő az esetek nagy részében teljesen felesleges.Léteznek extrém körülmények is, amikor a környezet nagy mértékben poros, például egy motorversenyen. Vagy amikor esik az eső, mert az objektívre fröccsenő víz is nagyon zavaró. Ha fotózni akarunk, azonnal le kell törölni, s közben megeshet a baj.

 
A portól és a cseppektől való védelemre többféle megoldás kínálkozik. Masszív megoldást képviselnek a víz alatti tokok. Némelyik cég, kínálatában akadnak olcsóbb, rugalmas PVC-tokok. Ezek lényegében erős, zárható zacskók, amelyeken az objektív előtt egy üveglap van. Nem is ajánlják őket búvárkodásra, inkább csak a felszín közelében, pl. szörfözéshez, vagy kishajóról vízbe ejtett kamera védelmére. Por és eső ellen is kiváló védelmet nyújtanak.Portalanítás

A vázat, az objektívek külsejét érdemes rendszeresen letisztítani. A por és a szöszök egy porecsettel vagy kis kefével szárazon simán lejönnek. Széles körben elterjedt tisztítóeszközök a pumpás ecsetek. A lencsék száraz tisztítására szokták használni őket, de lehet a váz apró zugait is pucolni velük. Arra azonban feltétlenül ügyeljünk, hogy a lencsetisztításra használt ecsettel semmi mást ne tisztítsunk. A gépváz sepregetése közben az ecset elzsírosodhat. Az ilyen ecsettel pedig nagyobb kárt teszünk az objektíven, mintha porosan hagytuk volna. A tükörakna kitisztítására a szőrös pumpa nem alkalmas, mert az ecset lecsökkenti a légnyomást, no meg szőrszálak hullhatnak a gép belsejébe.
Egy ilyen pumpa mindig
legyen az embernél
 
A sűrített levegős palackok utazásnál is használhatók, könnyű és hatékony szerszámok, de nem árt vigyázni velük. A levegő igen nagy nyomással távozik a palackból, és néha pár csepp nagyon hideg folyadékot is fúj a felületre. A hirtelen lehűléstől az alkatrészek eldeformálódhatnak, a TFT kijelző üvege elpattanhat. A másik veszély, hogy a gyártáskor olaj kerülhet a palackba a kompresszorból, amit aztán a felületre köpköd tisztításnál. Vigyázzunk, hogy a palackból kijövő anyag se a lencsékre, se a képérzékelőre ne kerüljön. A tükörakna tisztítására soha ne használjuk! Arra a legmegfelelőbb eszköz egy primitív kézi gumipumpa, szőrös ecset nélkül. Sajnos nálunk elég nehéz beszerezni, de mindössze pár száz forintért jól használható pumpát lehet kapni gyógyászati segédeszköz boltokban. A kisebbek fülfecskendő néven futnak, a nagyobbakat körtefecskendőként kínálják. Nem részletezem, hogy mi célt szolgál, de ne lepődjünk meg, ha furcsán néz az eladó, amikor válogatunk közöttük.Ujjlenyomatok, zsírfoltok és porszemcsék

A zsíros szennyezések eltávolítása nehezebb ügy. Egy-egy kis folt alkoholos törlőkendővel eltávolítható. A makacsabb szennyeződésekhez jól használhatók a számítástechnikai kereskedésekben kapható készülékház-tisztító folyadékok. Közvetlenül a tisztítandó tárgyra lehet szórni, majd rövid hatásidő után szárazra kell törölni. Nem folyik, nem hatol a készülék belsejébe, de ne használjuk olyan helyen, ahonnét nem tudjuk letörölni. Kényes helyeken úgy lehet használni, hogy egy törlőkendőre fújunk egy keveset, és a kendővel visszük fel.

A kamera tisztítását mindig tiszta, gondosan letakarított asztalon végezzük. Soha ne hajoljunk a tükörakna fölé, pláne ha a zár nyitva van, mert belepottyanhat 1-2 hajszál vagy porszem, aminek éppen ilyenkor van kedve lepottyanni. Mindig tiszta kézzel dolgozzunk, sőt a kezünket is tisztítsuk meg egy kevés tisztítófolyadékkal, és töröljük szárazra. Az optikai elemek felületeit soha ne érintsük meg! Az ujjlenyomat nehezen távolítható el. A por és a nedvesség együttes hatására makacs filmréteg alakulhat ki. Szájjal soha ne fújjunk a poros felületekre, mert szinte biztos, hogy lélegzetünk nedvessége kicsapódik, és a porral bevonatot képez. A bepárásodott felületeket mikroszálas kendővel óvatosan töröljük szárazra, mert a nedves por csiszoló hatású lehet!Tisztítás 2. Szenzor, objektív


Lencsetisztítás

Legegyszerűbb tisztítóeszközök objektívhez:
gumilabda, izo-propil-alkohol, törlőkendő
Tökéletesen tiszta, pormentes objektív nincs. Egy-két porszem mindig lesz a lencséken, de ezek nem sok vizet zavarnak. A túlzásba vitt sikálással inkább kárt okozunk, mint hasznot, nem is beszélve az elpazarolt drága tisztítószerekről. Persze van egy ésszerű határ, amikor venni kell a fáradságot, és le kell takarítani a port. A földet, esőcseppeket, nyálat, ujjlenyomatokat és más hasonló szennyezéseket viszont minél hamarább le kell takarítani, mert ezek kémiailag is aktívak.

A lencsetisztítás első lépése a nagyobb porszemek eltávolítása, légpumpával vagy finom porecsettel. Porecsetből is csak olyannal dolgozzunk, amit semmi másra nem használunk. Fontos, hogy az ecset szőre tiszta legyen, ezért tárolásnál húzzunk rá védőkupakot, vagy tartsuk külön tokban, zacskóban.

LensPen A koszt, körkörös
mozdulatokkal letöröljük
Portalanítás után tiszta izo-propil-alkohollal nedvesített, finom, jó minőségű, mikroszálas objektívtörlő kendővel lehet a makacsabb foltokat lemosni. A legjobb lencsetisztító eszköz a LensPen. Ez egy ceruza alakú szerszám, az egyik végében kitolható ecsettel, a másik végén tisztítófejjel. A lényeg a tisztítófej, ami kis gumírozott tappancs grafitbevonattal. Az ujjlenyomatokat és más piszkot simán le lehet vele törölni, anélkül, hogy a kényes bevonatot megsértenénk. Az eszközt szárazon kell használni, nedves felületet ne sikáljunk vele. A LensPen kupakjában van egy kis tisztítószerrel átitatott szivacsdarabka. Ezzel lehet a kissé már megfáradt szerszámot felújítani. Egyszerűen rányomjuk a kupakot, és megtekerjük rajta.Beépített szenzortisztító funkciók

A DSLR fényképezőgépek elterjedésével egyidejűen a fotósoknak szembesülniük kellett a CCD-tisztítás problémájával is. Ha a szenzoron pór van, annak jelenlétéről könnyű megbizonyosodni.
Készítsünk egy felvételt a lehető legszűkebb rekesszel és életlenre állított objektívvel egy homogén fehér felületről. A képet töltsük be Photoshopba, és a Szintek eszközzel a hisztogramot húzzuk szét. A képen apró, 30-50 pixel átmérőjű pöttyöket, esetleg szálakat, nagyobb foltokat fogunk látni. Ezek a szenzor előtt lévő szűrő üvegfelületére letapadt szennyeződések árnyékai. Nyitott blendénél annyira elmosódik a képük, hogy akár észre sem vesszük őket. Néhány porszem nyoma a Photoshop javítóecsetjével könnyen eltüntethető. A kamera tisztításának csak akkor érdemes nekiállni, ha már kifejezetten zavaró a jelenlétük, és a digitális retusálás túl kényelmetlen.
Az Olympus SSWF szűrője
a CCD előtt

A tisztítást legegyszerűbben, leggyorsabban és legolcsóbban a kamera saját tisztítófunkciójával lehet elvégezni. Már persze, ha van ilyen. Sajnos azonban a legtöbb gépen nincs. Furcsa mód kezdetben a gyártók egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a problémával. A gépvázba épített tisztítórendszerek csak az utóbbi időben kezdenek elterjedni. Először az Olympus E-1-ben jelent meg egy ultrahangos tisztító, amely aztán bekerült az E-sorozat többi modelljébe is. A rendszer lelke a Supersonic Wave Filter (SSWF szűrő), amely egy átlátszó hártya a szenzor előtt. Tisztításkor a hártyát rezgésbe hozzák, ami hullámzó mozgása közben ledobja magáról a szennyeződéseket. Bár ez is ultrahangos eljárás, működése alapvetően más, mint a folyadékfürdős ultrahangos tisztítóberendezéseké, amik sokkal hatékonyabbak, csak éppen kameratisztításra nem valók.
A SONY DSLR-A100 megoldása kissé eltér az Olympusétól. Nem építettek be sem külön szűrőt, sem külön rezgető rendszert. A CCD előtti üvegszűrő felületét antisztatikus bevonattal látták el, a rezgetést pedig a képstabilizátor rendszere végzi, ami a teljes szenzorszerelvényt mozgatja.

A Canon 400D
tisztítóberendezése
Az Olympus és a Sony után a Canon is elkezdte saját tisztítórendszerének kifejlesztését. A 400D az infravörös szűrőt rázza egy piezoelektromos rezgetővel. Ezenkívül a szűrő antisztatikus bevonatot kapott, és van egy digitális porszűrő funkció is a makacsabb szennyeződések képének utólagos, szoftveres eltávolítására. Ezek a tisztítási módszerek ugyan nem adnak 100 százalékos eredményt, de sok esetben elegendőek. Nélkülük nem marad más lehetőség, mint szervizbe vinni a koszos gépet, vagy a kézi tisztítás otthon.

Canon EOS tisztító rendszer videóbemutatója

A tükörakna mélyén

Green Clean CCD
tisztító szett
A CCD- vagy CMOS-tisztítás nem olyan nehéz. Valójában nem is a szenzort tisztítjuk, hanem az előtte elhelyezkedő szűrőt, vagyis egy üvegfelületet. A munkához keressünk egy tiszta, jól megvilágított helyet. Teljesen pormentes környezet nincs, otthon pedig még csak megközelíteni sem lehet a laboratóriumi tisztaságot, de tegyük meg, amit lehet. Az asztalról pakoljunk el mindent, ami felesleges, és takarítsuk le. Kerüljük a kárpitok, szőnyegek társaságát, mert a szöszök szállnak belőlük. Ha szükséges, a helyiségben takarítsunk össze, porszívózzunk ki, de órákkal a munka megkezdése előtt, hogy a szálló por leülepedhessen.

Mielőtt nekiesünk a szenzornak, haladjunk sorjában. A piszok nem a szenzoron terem, hanem kívülről vándorol oda. Általában előbb a tüköraknába kerül, ott telepszik le. Exponáláskor a felcsapódó tükör keltette légáramlás és a rezgések hatására újra vándorútra kel, majd a nyitott záron át jut az érzékelő felületére. Hiába tisztítjuk meg tehát a szenzort, ha a váz belseje szennyezett, előbb-utóbb újra poros lesz.

Szenzortisztítás előtt egy
gumipumpával fújuk ki!
A tisztítást a tüköraknával kell kezdeni. A tükörakna kitakarításához legjobb a tiszta, kézi gumipumpa. Fordítsuk a gépet szájával lefelé, és alulról fújkáljuk ki a belsejéből a port. A csővel a tüköraknába benyúlni nem szabad! A tükörakna tisztítását a szenzortól függetlenül, gyakrabban is elvégezhetjük. Ha az objektíveket is tisztán tartjuk, akkor ezzel lassítható a szenzor porosodása. Fontos megjegyezni, hogy azok a porszemek, amelyek a keresőben látszanak, nem az érzékelőn, hanem a mattüvegen vannak. Ezeket csak lefújkálni szabad, törölni, dörzsölni nem. Oldószert pedig végképp nem szabad használni, mert a mattüveg, nevével ellentétben, ma már műanyagból van. A rajta lévő kosz soha nem kerül a képre, ezért nem kell túlerőltetni a tisztítását.Száraz szenzortisztítás

Amikor a váz és a tükörakna tiszta, jöhet maga a képérzékelő.
A biztonságos és eredményes munka érdekében a tisztítást két fázisban végezzük. Először a durva porszemeket távolítjuk el légáramlás segítségével, a szenzor érintése nélkül. Ha szükség van nedves tisztításra, akkor azt csak ez után végezzük el. Így elkerülhetjük a legnagyobb veszélyt, azt, hogy egy porszemmel megkarcoljuk az üveget.

A művelethez felcsapjuk a tükröt, és kinyitjuk a zárat. Ezt a kamera Sensor Cleaning funkciója teszi lehetővé. Alaposan olvassuk el a kézikönyv kapcsolódó részét, és tartsuk be az utasításokat! Fontos, hogy a kamera akkumulátora teljesen fel legyen töltve, mert az áramellátás megszűnése esetén a zár magától becsukódik, és a tükör leesik, ami nagyon kellemetlen, sőt végzetes lehet, ha közben a tüköraknában matatunk. A Sensor Cleaning funkciót csak a tényleges tisztítás megkezdésekor kapcsoljuk be, és igyekezzünk a lehető legrövidebb ideig nyitva tartani a zárat.
Vigyázzunk az elektrosztatikus feltöltődésekkel is, mert hatásuk végzetes lehet az elektronikára. Származhatnak a környezetből, elsősorban műszálas ruhákból, de a szenzor dörzsölése is kiválthatja a feltöltődést.

Próbafelvétel tisztítás előtt
Legegyszerűbb lefújkálni a nagyobb porszemeket a felületről. A közönséges sűrített levegős palackokat sürgősen felejtsük el. A porszemek lefújkálására most is használhatjuk a gumipumpát, ugyanúgy, mint a tüköraknánál. Nem éppen hatékony, de olcsó és biztonságos. Nagy csodát ne várjunk! Egy kis fújkálás után ellenőrizzük az eredményt egy tesztképen, s ha megfelel, akkor készen is vagyunk.

Green Clean összeszerelve
Komolyabb tisztításhoz érdemes megfelelő felszerelést beszerezni. A kereskedelemben nálunk kapható termékek közül a legjobb választás a Green Clean Sensor Cleaning System nevű tisztítókészlet. A csomagban találunk egy sűrített levegős palackot, amivel azonban nem fújni, hanem szívni fogunk. A palackhoz kell csatlakoztatni a vákuumfejet, amelyhez a szívócső kapcsolódik. A vákuumfej kiömlő nyílására egy porszűrőt kell felszerelni. E nélkül ne használjuk a készüléket, mert a légáramban nagy sebességgel kirepülő szemcsék sérülést okozhatnak. A palackot úgy helyezzük el, hogy a kiáramló gáz ne zavarja a munkát, és ne vágódjon az arcunkba. A szívócső végére kerül a porszippantó fej. Ez egy kis műanyag cső, a végén szilikon-gumival. Steril csomagolásban több darab is van a készletben. Csak használat előtt bontsuk ki, és soha ne érintsük meg a trombitaszerűen kiszélesedő végét!

Tapogató mozdulatokkal járjuk végig a szenzort,
és szippantsuk le a porszemeket!
Használat közben a szippantó fejet tartsuk a felület fölé kb. 1 mm távolságban. A palack szakaszos működtetésével szívjuk le a porszemeket. Ne nyomjuk folyamatosan, mert akkor nagyon lehűl, sok gáz fogy, de a szívás ereje csökken. Elvben nem történhet semmi baj, ha a fejjel véletlenül a lapkához érünk, de azért ezt lehetőleg kerüljük el. Soha nem szabad a fejet oldalirányban húzkodni az üvegen, mert az ott lévő porszemekkel megkarcolhatjuk a felületet. Ha egy kis darabot leszívtunk, emeljük fel a szippantót, vigyük egy újabb részre, és ott engedjük le ismét. Így haladjunk vele foltról foltra. Porszívózás után ismételjük meg a tesztképet. Vizsgáljuk meg, jó lett-e az eredmény. Ha nem, akkor folytassuk a szippantózást.Nedves tisztítás

Nedves tisztításba csak akkor fogjunk, ha különösen makacs és jelentős szennyezésre akadunk, és csakis a porszívás után végezzük. A művelethez fektessük a hátára a gépet. A tisztításhoz pontosan olyan széles törlőpálcika (swab) szükséges, mint a szenzor. Külön törlő kapható az APS méretű és a fullframe szenzorokhoz. Az nyilvánvaló, hogy a szélesebb swab nem jó a kisebb szenzorhoz, de a kisebb sem jó a nagyobb felületű érzékelőhöz, mert a széle mentén csíkot hagy. Ugyanez igaz a kisebb törlőtamponokra, pálcikákra, szivacsokra, amiket egyes gyártók kínálnak. Szenzort tisztítani csak olyan swabbel lehet, ami a teljes szélességet lefedi, és egy húzással végig lehet törölni a felületet. Különben az ember csak tologatja a koszt.

Sensor Swab nedves
tisztításhoz
Green Clean nedves
és száraz törlő
A Photographic Solutions Inc. Sensor Swab nevű népszerű termékéhez az Eclipse nevű tisztítófolyadék is szükséges. Ez lényegében nagy tisztaságú metanol. Gyorsan párolog, és mérgező. Egy-két csepp kell a swab élére a megfelelő tisztításhoz. A túl kevés folyadék nem jó, mert a swab törlés közben megszárad, és csak csiszoljuk vele az üveget. A túl sok is árthat, mert szétfolyik, és kárt tehet a többi szerkezeti elemben. A benedvesített swabet finoman az érzékelőre nyomjuk a szélénél, majd egy határozott mozdulattal végighúzzuk a felületen. A műveletet a swab másik oldalával is meg lehet ismételni, ha újra benedvesítjük, de többször használni nem szabad, mert a beleragadt porszemek karcolhatnak. Sikálni, dörzsölni nem szabad az üveget.

Előbb a nedves swabbel megtisztítjuk,
aztán a szárazzal lehúzzuk
Pár darab tisztítópálcika a Green Clean nagyobbik kiszerelésének dobozában is van. Elvben ezzel a Sensor Cleanerrel egyszerűbb dolgozni, mert nem kell a nedvesítéssel foglalkozni. Külön nedves és egy száraz törlőpálcikát találunk a csomagban. Először az előáztatott szivacsos törlővel (wet foam swab) kell végighúzni a felületet. A benne lévő nedvesség feloldja a szennyeződést. Aztán a száraz törlővel (dry sweeper) le kell törölni a piszkot. Ezeket is egyetlen határozott húzással használjuk! Nem kell rányomni a szenzorra, elég finoman áttörölni. A nedves swab nem olyan széles és lapos, mint a korábban említett Sensor Swab, hanem egy tömpe kis tampon. A rajta lévő törlőfolyadék lassabban szárad, mint az Eclipse. Ez még nem lenne baj. A hiba ott van, hogy a száraz törlő nem más, mint egy kis lapos nyélre tekert törlőkendő, ami sajnos szöszöl, különösen amikor a CCD körüli szerelvényekhez ér. A leporszívózott, már majdnem tiszta szenzor tele lett nedves szösszel, amit aztán csak újabb swabokkal sikerült leszedni. A GreenClean swabjeit nem ajánlott szenzortisztításra. Használjuk továbbra is a Photographic Solutions Inc. kék-piros dobozos cuccát.

Sajnos ez szöszöl Az eredmény nem tökéletes,
de a javulás jelentős
A művelet elvégzése után lépjünk ki a Sensor Cleaning módból, illetve kapcsoljuk ki, majd újra be a kamerát. Ismét tesztfelvétellel ellenőrizzük az eredményt. Nem baj, ha néhány porszem marad. Tökéletesen tiszta soha nem lesz az érzékelő, de elég, ha a pöttyök nem zavaróak. Gondoljunk bele, hogy a filmen is akad néhány porszem, a nagyítógép üvegén lévőkről meg ne is beszéljünk.
Nedves tisztítás a Sensor Swab szettel.

FONTOS:
Figyelem! Szenzortisztítást csak saját felelősségére végezz! Az érzékelő érintése a gyári garancia elvesztésével járhat. A cikk írója és a weboldal semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben ismertetett módszerek használatából származó esetleges közvetlen vagy közvetett károkért.• Vissza a lap tetejére.

Az oldal összes tartalmára a Creative Commons Licenc szabályai vonatkoznak.
Creative Commons License
Szerzői jog © Richard Webdesign. 2012.
www.fotozz-alkoss.info