Főoldal
Fotózásról A-Z-ig
Fotós felszerelés
Képgaléria
Szolgáltatások
Hasznos Linkek
                                                      
Elérhetőségek
Fényképező gépek
Fényképező gépek
AF Objektív tesztek
AF Objektív tesztek
EX AF Objektívjeim
EX AF Objektívjeim
Analóg Objektív tesztek
Analóg Objektív tesztek
Rendszer Vakuk
Rendszer Vakuk
Ebben cikkben leírom, hogy milyen fotós cuccokat használok és miért.
Ebben cikkben leírom, hogy milyen fotós cuccokat használok és miért.

     Mi minden kell egy fotósnak? Kell egy gép, amivel fotózunk. A márka és típus kiválasztása az rajtunk áll. Ha még nem tudod, akkor olvasd el az ehhez kapcsolódó részt az oldalon az oktatás menüben, de Scott Kelby könyvei is sokat segítene a választás terén. Hosszú távon persze a 2 nagy márka a Canon és a Nikon mellett érdemes dönteni, bővítési lehetőségek tárháza ezeknél a legnagyobb. Hogy melyik miben jobb abba nem mennék itt bele, neten több weboldalt is találsz, ami csak ezzel foglalkozik.

Magam is még tanulóm a fotózás, mivel mindig lehet újat tanulni. De pár éve én is örültem volna, ha valaki leírja összefoglalva, hogy mit és miért érdemes használni egy fotósnak. Ezért a saját cuccomat véve alapul leírom, hogy mi minden kelhet. Felkészültél? Ha nem akkor is leírom ;)

Gépváz ügyben, a Canon mellett döntöttem. Először Eos 350D, majd 500D gépem lett, most egy komoly középkategóriás 50D gépem van. Mellette még egy 30D második váznak, ami jól jön esküvőknél, és a barátnőmnek tanulni. Kellenek a filmes gépek, is néha nosztalgiázni.

A gép tudása sok funkciót és lehetőséget adhat kreativitásunknak, de a kép minőség az optikától függ. Ha pl. 5D gépre kit obit teszünk, nem lesz jobb a kép egy régi 350D gépnél, amin L es kategóriájú optika van. Épen ezért oda kell figyelni, hogy milyen optikákat választunk a gépünkhöz. Ez persze nagyban pénztárca függő. Ha most veszel gépet, azt tanácsolnám, hogy költs keveset a vázra, elég egy belépőszintű tükörreflexes, kitobi nélkül. Pl . egy 1100D és vegyél hozzá komolyabb objektívet.

Aki mer kockáztatni annak a használt piacot ajánlanám, fél vagy harmad bolti áron lehet venni 1-2 éves optikákat. Személy szerint minden cuccomat használtban, netről vettem. Újonnan megvéve sosem tudnék ilyen felszerelést összeállítani. De gyanúsan olcsót sem szabad megvenni, mert lehet hogy lopott. Vásárlás előtt a gépeket szériaszám alapján lehet ellenőrizni egyes weboldalakon. És gépvázak esetén az expo számot mindig kérjük, ha nem tudja vagy lusta kiolvastatni akkor inkább ne vegyük meg. Egy komoly és korrekt eladó eladás előtt erre veszi a fáradságot. Az újabb típusoknál, programmal PC-vel már mi magunk is megnézhetjük ezt az értéket.

Milyen objektívre van szükséged? Ha kezdő vagy egy standard zoom objektívvel kezdj, mellé egy fix 50mm es optikát ajánlanék. Később már kialakul, hogy milyen témákat szeretnél fotózni, és tudni fogod, hogy széles látószögű objektívre vagy telére lesz szükséged.

Fontos, ha objektívet teszel fel, napellenzőt is mindig tegyél fel!!! Nem csak a nap által okozott becsillanásoktól véd meg. Egy-egy esetleges koccanás esetén nem a front lencséd koppan, hanem a napellenző koccan. Jobban hangzik nem? Objektív védelemre még UV szűrőt is használhatunk, így ha valami fröccsen, akkor csak az szűrőt kell tisztítani nem az optika lencséjét. Éjszaki felvételeknél ezt persze jobb levenni, mert fura fényfoltokat okoz, ahány fénypont a képen annyi szellem folt. Persze effektnek néha jól jön.

Az évek során sok objektívem volt, amiket folyamatosan jobbakra cseréltem, a pénztárcámhoz mérten. A jelenlegiekről baloldalt fent, láthatsz részletes leírást. Az objektív bemutatásoknál saját készítésű tesztfotókat is láthatsz.

Mint látod régi manuális optikákat is használok digitális vázon. Főleg azoknak jó akiknek nincs pénzűk nagyon drága objektívekre. Vagy akik megörököltek egy régi fotós felszerelést több optikával. Ezeknek az objektíveknek nem kell a polcon porosodniuk, mert adapterrel könnyedén használhatóak digitális vázon. Manuális objektív esetén nincs élesség visszajelzés, így szemmel kell élességet állítani. Vagy ha újabb gépünk van, akkor használhatjuk az élőkép funkciót.

Aki megteheti, tehet a gépébe törőékes mattüveget és ezután ugyanúgy működik, mint a régi filmes gépekben. Mattüvegből több fajtát is használok, de ezekről majd egy másik részben írok. Mattüvegeket nehéz beszerezni minden géptípushoz, de ez ügyben tudok segíteni neked. Írj, milyen géphez kell és jóval bolti ár alatt beszerezhetem.

Chipes adapter esetén van élesség visszajelzés is. A programozható típusoknál pedig beállíthatjuk a gyújtótávolságot és a blende értéket is szabályozhatjuk. Ezáltal a gép pontos fénymérési adatokat kap, és végeredmény magáért beszél. Pl. Auto Chinon 50mm f1.4 es objektív. Lencse nélküli adapterekkel Canon eos-ra fel lehet tenni, M42, Pentax K, Olympus OM, Nikon, C/Y és T2 bajonettes objektíveket. Ezekkel van végtelen, és tökéletesen használhatóak. FD és MD objektíveket például már csak lencsés adapterrel használhatunk, ami sajnos mindig ront a képminőségen.

Mi kell még egy fotósnak? Fényképezőgéped és optikád már van. De még kell költenünk pár fontos kiegészítőre, ilyen pl. a fotóstáska. Ne tegyük hagyományos táskába a felszerelésünket. Nem sokkal kerül többe ma egy bélelt masszív fotóstáska, és biztonságban tudhatjuk a fotós cuccunkat.
Egy jó táska belseje felszerelésünk igényének átalakítható hogy legpraktikusabban kihasználhassuk. Ütésálló, porálló és esővédő huzat is van hozzá. A nagyobbakon van állványtartó is. Állványra pedig minden fotósnak szüksége van, ha kicsit jobb képeket akar az átlagnál.

Állványok elég sok fotós témához kellenek, pl. éjszakai hosszú záridős képekhez elengedhetetlen. Tájképekhez, makrózáshoz, de minden olyan helyzetben kelhet állvány, amiről igazán éles képeket szeretnénk. Aki azt mondja plusz teher az állvány, - már pedig van ilyen - mert elég a kép stabilizátor az optikán. Akkor téved! Scott Kelby fotós idézve, "ha hajnalban fotózni látsz, valakit állvány nélkül, verd agyon a tiéddel". :) Fotós állványok már pár ezer forintért is vannak. De ha komoly stabil állványt akarunk, akkor kicsit kell ere is költenünk. 16-30 ezerért már nagyon jó állványok vannak.

Az állvány feje se mindegy, gömbfejből is csak olyat válaszunk, aminek a horizontális tengelye külön zárható-oldható. Az olcsóbbakon csak 1 csap van, ezekkel panoráma kép készítése nehézkes. Jelenleg egy, mindhárom tengelyen külön mozgatható SLIK állványfejem van, ami nagyon bevált. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Van már állványunk is, de még is bemozdulnak a képek, mikor exponálunk? Ezt kiküszöbölhetjük, ha időzítővel exponálunk. Még jobb, ha van távkioldónk. Ebből van sima vezetékes, rádiós, és programozható is. Távkioldóból teszteltem több félét és egy programozható vezetékes verzió jött be nagyon.

Ezt a hagyományos funkciók mellett igényünknek megfelelően bealíthatjuk:
- mikor történjen exponálás,
- hány képet lőjön a gép (1-999),
- menyi idő teljen el a képek készítése között,
- milyen hosszú legyen egy kép elkészítési ideje.
Elsőre lehet felesleges ez mind, de jó pár alkalommal segítettek az extra funkciók. De ha már kell távkioldó, nem árt bekapcsolni a gépen a tükörfelcsapás funkciót, ezzel még jobban lecsökkenthetjük, a berezgések esélyét, még élesebb képeket készítve.

Ha utazunk, vagy olyan helyre megyünk, ahol többet fotózunk, nem árt vinni magunkkal tartalék memóriakártyákat és akkumulátorokat. A laptopot terhétől is megszabadulhatunk. Helyette ajánlanék mobil háttértárat. Ez lényegében egy akksival és kijelzővel ellátott HDD.

Csak bedugjuk a kártyánkat és egy gombnyomással felmásolja nekünk a képeket, a komolyabbakon vissza is lehet nézni, amiket eddig fotóztunk. Aki sokat utazik, túrázik annak előnyös lehet egy ilyen.
A mai modern mobil HDD eléggé drágák, olcsóbb venni egy kicsi tábla PC gépet. OTG kábellel memóriakártya olvasó és külső HDD is rátehető. Jelenleg ilyet használok, és tároló mellett képes Raw-ot kezelni, meglepően gyorsan. Gépünket USB kábelen keresztül rádugva, képesek vagyunk élőkép módban a táblagépről vezérelni. Az elkészült kép azonnal megjelenik a miniszámítógépünkön, szortírozhatjuk, szerkeszthetjük, akár netre is azonnal feltölthetjük. Utazásaink során pedig szórakoztatást is kínál, filmek net zene. A laptop súlyának pedig csak töredéke. A gép E-book ként is üzemel, Scott Kelly könyveit így könnyebb formában is magunkkal vihetjük.

Felszerelésünket néha tisztítani is kell. Objektív, Gépváz és szenzortisztítás. Erről bővebben írok a Fotózásról A-Z-ig részlegben a Tisztítás: gépek, szenzor és objektív című cikk az.


Kell még 1 vagy 2 rendszer vaku. Kezdőknek TTL-es ajánlott. Manuális vaku használata némi rutint igényel. Szabadtéri modellfotózásnál, ha csak tehetem, derítőlapot használok vaku kevés oda. De ezt is fotósa válogatja. Van, aki szabadba is vakukat visz, szoftboxal vagy ernyővel, hordozható akkumulátorokkal. De olcsóbb pl. egy 110cm 5.1 es kerek derítőlappal kezdeni.

A vakukról és egyéb fénymódosít kiegészítőkről, itt már nem írnék. Minderről a Tartozékok és kellékek menüben olvashattok. Az előtétlencsékről, menetes és Cokin szűrőkről infó szintén ott találtok.


Makró fotózás nem mindenkit vonz, de akit igen. Annak itt egy kis segítség.
Mint minden más ez is péntárca függő, használhatunk előtétlencséket vagy közgyűrű szettet. Az előbbi olcsóbb az utóbbi viszont nem ront a minőségen. Közgyűrűből van AF és anélküli. Nagyon közeli képeknél általában manuális élesség állítással dolgozunk, így kérdezhetitek miért jó még is a jóval drágább AF es verzió. Hát ennél típusnál van élesség visszajelzés és blendeállítási lehetőség, ami az amúgy is kis mélységélességű makró optikáknál szükséges, hogy szabályozhassuk. Lehet még harmonika kihuzatot használni. Itt viszont nem lehet szabályozni a blendét, ezért manuális optikát célszerü használni.

Angle Finder magyarul C-szögkereső néven fut. Nagyon hasznos kütyü, ha nem akarunk sárban feküdni egy virág fotózásánál. Ezt a keresőre illesztve lehetetlen szemszögekből is tudunk kényelmesen fotózni. Sajnos valami érthetetlen okból a magyar boltokban ez 60ezer Ft felett van, ezért az ebayt ajánlanám, ot ez 10-15 ezerért beszerezhető, a különbség csak annyi hogy nem teszik rá a nagy márka neveket.

Makro fotózásnál 1 valami még kell amire sokan nem gondolnak. Térdvédő! Hát elég sokszor ilyenkor letérdelünk, pár óra után már kellemetlen nekünk is és a ruhánknak is. Egy ilyen beszerzése szintén megéri és a többi kiegészítőhöz képest árban sehol sincs. Megjegyzem, ha még csak kitobjektív-ed van ne állj neki makrózni. Ehez előbb a jó optika legyen meg aztán jöhetnek az apróságok. Makró fotózás terén szintén csak Scott Kelby könyveit tudom ajánlani, ebből tanulhatsz a legtöbbet minden téren. Tudom, sokszor említem őt, de hiába van sok fotós ismerősöm , sajnos egy kezemen megtudom számolni azokat akik akár 1 könyvét is elolvasták.


Sokféle fotós kiegészítő van még, amiket még érdemes megemlíteni. Pl. jó ha van nálunk tartalék objektív sapka hajlamosak vagyunk elhagyni. Szerintem nincs olyan fotós aki még nem hagyott volna el obisapit. A fényképezőgépünk nyakpántja is van, akit csak zavar, alternatívának használhat R pántot, ezzel a gépünk az oldalunkon van és nem a nyakunkban lóg. Hasznos ez akkor is ha egyszerre 2 gépünk van, pl. esküvői fotózáson. Létezik csuklópánt is, amivel csak a kezünkre van rászorítva a gép, koncertfotózásokon azt használok. Kicsi és zuuzás esetén gyorsan visszakerülhet a kicsi oldaltáskájába. De nehogy azt hidd ezek a cuccok nekem poton pénz, keményen megdolgozom azért, hogy ilyen cuccaim legyenek és szerencse is kell hozzá hogy jó áron kifogjam ezeket a használt piacon.

Van még stúdió felszerelés és jó pár fotós kütyüm. Ezekről röviden pár kép formájában írok csak.

Az alábbiakban láthatod a pár cuccomat, hogy mit használok. Ezek a képek 2013 februárjában készültek, azóta kicsit változott a felszerelés. Mozgasd a kurzornyilat a képek felé, és a megfelelő elemek felett tartva megjelenik kis ablakban hogy mi micsoda.Stúdiófelszerelésem


• Vissza a lap tetejére.

Az oldal összes tartalmára a Creative Commons Licenc szabályai vonatkoznak.
Creative Commons License
Szerzői jog © Richard Webdesign. 2012.
www.fotozz-alkoss.info